Witajcie!
Papucie są zrobione z szydełkowych kwadratów. Opis jak je wykonać umieściłam w tym poście. Robi się je bardzo szybko. Można by takie uszyć też z ścinek materiału np. polaru
Parę osób mnie pytało o przepis na domowy chleb, który pokazałam Wam w poprzednim wpisie.
Proszę bardzo o to przepis na trzy kilo chleba czyli trzy bochenki. Oczywiście możecie sobie upiec mniejsza ilość, ale spokojnie można upiec większą ilość. Taki domowych chlebek na drożdżach można trzymać nawet tydzień i nadal jest świeży.
Składniki:
- 2 kg mąki pszennej
- 5 dkg drożdży
- 15 dkg otrębów pszennych i żytnich(można nie dawać to już według uznania)
- 1/4 szklanki oleju lub 1/4 kostki rozpuszczonej margaryny
- 1 łyżeczka soli (nie jest to dużo ale jak wiadomo soli trzeba unikać)
- słonecznik, pestki dyni lub kminek( według uznania)
Kiedy drożdże wyrosną do dużego garnka największego jaki macie wysypujemy 1 kg mąki dodajemy wyrośnięte drożdże i trochę letniej wody delikatnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencje gęstej śmietany. Zostawiamy do wyrośnięcia. Następnie dodajemy resztę mąki, otręby, mieszamy i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie drugi raz to przekładamy do brytfanek i znowu pozostawiamy do wyrośnięcia. Możemy górę chlebków posmarować roztrzepanym żółtkiem lub wodą z modem. Skórka przez to będzie brązowa i chrupiąca.
Wkładamy chlebki do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni pieczemy godzinę. Pozostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Ja ten przepis mam w głowie.Oboje z mężem podpatrywaliśmy jego mamę jak piekła chleb i tak nauczyliśmy się sami piec. Oczywiście kupuje normalnie chleb w sklepie, ale od czasu do czasu fajnie jest sobie zrobić taki domowy wypiek polecam i życzę
Smacznego!
Na koniec pokażę Wam jeszcze dwa małe słoiczki ozdobione techniką decoupage. Zrobione dla córek do pokoju.
Pozdrawiam Was serdecznie
Eve-Jank